10 Eylül 2012 Pazartesi

Balkanlardan Gelen Eşsiz Lezzet: Lutenitsa

Bu hafta sonumuz gayet yoğun geçti.Kış hazırlıklarından biri olan lutenitsa yaptık 2 gün boyunca.Yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetli olan bu kışlık sosumuz bizi epey uğraştırdı.Birde 3 aile için yapınca haliyle malzemeler de çoğaldı.Gelelim şimdi nasıl yaptığımıza;
 İşte gereken malzemelerimiz: *35 kg. kırmızı biber (kapya)
                                              *15 kg. domates
                                              *9 kg.patlıcan
                                              *1 kg. havuç
                                              *1,5 kg. sıvı yağ
                                              *tuz
Bu da görsel olarak yapılışı.

ilk önce biberlerimizi yıkayıp içlerini temizliyoruz ve kuruması için güneşe bırakıyoruz.


Sonra biberlerimizi ve patlıcanlarımızı közlüyoruz.






Yıkanmış olan domateslerin saplarını kesip dörde bölüyoruz.Havuçlarımızı da haşlayıp dış zarını soyuyoruz.







Közlemiş olduğumuz patlıcanların ve biberlerin de kabuklarını soyuyoruz.Burada dikkat etmemiz gereken siyah kabukların iyice temizlenmiş olması yoksa sosun içinde yerken ağza geliyor.








Domateslerimizi rondodan yada kıyma makinasından (bizimkisi kıyma makinası) geçiriyoruz.










Patlıcanlarımızı da rondodan geçiriyoruz.









Biberlerimizi de rondodan geçiriyoruz.








1,5 kg. sıvı yağ ile önce domateslerimizi suyunu çekene kadar pişiriyoruz.







Pişen domateslerimizin üzerine rondodan geçirdiğimiz havuç,patlıcan ve biberlerimizi de ekleyip bir miktar tuz ile hepsini özdeşleşene kadar pişiriyoruz.Kıvamı ekmeğe sürülecek kadar olunca ateşten indirip kavanozlara dolduruyoruz.





Kavanozlara sosu daha sıcakken koyduğunuzda kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirirseniz kaynatmanıza gerek kalmıyor.Ama sos ılıyınca kavanozlara doldurursanız kavanozları suyla kaynatmanız gerekir.Biz suyla kaynatarak yaptık.

Bu da kavanozlarımızın bitmiş hali.Geçen gün açtım bir tane tadı gerçekten çok güzel olmuş.

2 yorum:

öz dedi ki...

Ellerinize sağlık, nefis gözüküyor

nurcan dedi ki...

Teşekkür ederim :)