7 Eylül 2012 Cuma

Kış Hazırlıkları

Sonbahara girdiğimiz şu günlerde çarşı pazar pek bir hareketlendi.Kışlık hazırlıklarına başlandı çoğu evlerde.Bizim evimizde de geçen hafta itibari ile start verildi tüm hazırlıklara.İlk önce kışlık domates konservelerimizi yaptık.Resimlerden de görüldüğü gibi yanında biber turşumuz ve kapyamızı da yaptık.


Gelelim şimdi nasıl yapıldıklarına.Ama bunları tabi ki de tek başıma yapmadım zira bayağı yorucu ve uğraş gerektiren işler bunlar.
Domates konservesi: *10 kg. domates
                                    * tuz (5-6 yemek kaşığı kadar)
                                    *maden suyu şişeleri yada kavanoz
İlk önce yıkamış olduğumuz domateslerin saplarını bıçak yardımıyla ayırdık ve dörde böldük.Daha sonra kıyma makinesi yada rondodan domateslerimizi geçirdik.İçerisine tuzumuzu ilave ettik ve güzelce karıştırdık.Yalnız tuzunu siz ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Daha önceden yıkanmış olan şişelerimize huni yardımıyla doğranmış ve tuzlanmış karışımı koyuyoruz.Sonra kendi özel kapak kapatma makinasıyla kapaklarını bir güzel kapatıyoruz.İşte burası kol gücü isteyen bir iş olduğu için bunu sevgili babacığım yaptı.Aslında pek çok şeyi o yaptı ama bizde yardım ettik tabii elimiz armut toplamadı yani :)) Kapakları kontrol ettikten sonra şişeleri  gazete kağıtlarına sarıp suyla kaynatacağımız geniş tencerenin içine yerleştiriyoruz.Biraz kaynattıktan sonra ateşten indirip şişeleri tek tek ters çeviriyoruz.İşte hepsi bu ....Kış için tek kullanımlık kolaylık sağlıyor maden suyu şişeleri.Ama kavanozlarda da yapmak mümkün tabi.

Kapya(közlenmiş biber turşusu): *Kırmızı biber (kapya biberi)
                                                       *Tane karabiber
                                                       *Defne yaprağı
                                                       *Sarımsak
                                                       *Sirke
                                                       *Sıvı yağ
                                                       *Tuz
Kırmızı biberlerimizi yıkayıp güneşte kurutuyoruz.Sonra odun ateşinde yada fırında közleyip kabuklarını ve çekirdeklerini temizliyoruz.Ama odun ateşinde pişenin tadı bir başka oluyor ben öyle yapıyorum.Bir kabın içine sirke ve yağ karışımını hazırlıyoruz.Bunu siz kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Mesele 1 su bardağı yağ ile 2 su bardağı sirke gibi.İçine kapyalarımızı bütün yada iki parça halinde hepsini koyup tuzla birlikte karıştırıyoruz.Kavanozlarımızın dibine 5-6 tane karabiber, 1 diş sarımsak ve 1 defne yaprağını koyup sirkeli karışımın içindeki kapyalarımızı kavanozlarımıza pay ediyoruz.Aralarına da sarımsak eklemeyi unutmayın.Kalan sirkeli karışımı da kavanozlarımızın içine döküyoruz.Ağzına kadar dolu olmalı.Eğer sirkeli karışım yetmezse tekrar hazırlayıp kavanozların içine döküyoruz.Kapaklarını sıkıca kapatıp yine domates konservesindeki gibi suyla kaynatıyoruz.Pişince ters çevirip soğuyana kadar öyle bekletiyoruz.Tadı enfes oluyor mutlaka denemenizi tavsiye ederim.Soğuk kış günlerinde yenecek harika bir konserve.
Kış hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor.Bakalım önümüzdeki haftalarda hangi lezzetlerle buluşacağız.


Hiç yorum yok: